İnternet dünyasında bir girişimi hayata geçirmek için yapılması gerekenler çok hızlı bir şekilde değişiyor. Bir dönemler, internet üzerinde bir fikiri hayata geçirmek için sadece fikrinizin olması yeterli iken, çok kısa bir süre içerisinde fikir yetersiz gelmeye başlıyor ve fikrin ötesinde bir prototip ürününü geliştirmeniz gerekiyor. Sonra prototip ürün çıkarmanız yetersiz hale geldi ve ürününüzün ilk pazar deneyimini yaşaması, ilk müşterilerine ulaşması ve ilk satışlarını gerçekleştirmiş olması beklenir hale geldi. Günümüzde ise girişimler için yeni bir dönem başlıyor. Artık satılabilir bir ürün sahibi olmak, bir girişimi yeteri kadar başarılı yapmıyor. Bu girişimin büyüme potansiyelini, nasıl büyüyeceği hakkında test edilebilir, ölçeklenebilir yolları bulması gerekiyor.
Everpix internet üzerindeki en başarılı fotoğraf araçlarından bir tanesi. Farklı farklı kaynaklarda birçok fotoğrafımız bulunuyor. Everpix ile tüm fotoğraflarınızı tek bir arayüz üzerinden semantik bir sistem ile yönetebiliyorsunuz. Freemium modeline sahip bir ürün. Yani free olarak kullanılabildiği gibi, premium olarak esktra özelliklerle birlikte kullanılabiliyor. Eski Apple çalışanları tarafından kurulmuş bir girişim ve güçlü bir ekibi var. Birkaç yıl içerisinde geldikleri noktaya bakacak olursak;
– 55,000 toplam üye sayısı,
– 6,900 güncel premium kullanıcı sayısı,
– Aylık 4,99$ yada yıllık 49.99$ kullanım ücreti,
– Ücretsiz paketteki kullanıcıların, paralı pakette dönüşüm oranları %12.4,
– Ürün hakkında yapılan 1000 den fazla yorumda 5 yıldız üzerinden aldığı toplam puan 4.5,
– Ücretsiz kullanıcıların yarısı her hafta tekrar ürünü kullanmak için geri geliyor,
– 1.8 Milyon$ yatırım ve ek olarak alınmış 500,000$ lık tohum yatırımı bulunuyor.
Son kullanıcı için bir ürün geliştirmek, internet girişimleri için zor bir süreçtir. Yapmak istediğiniz ürünün, hedef kitleniz için doğru ürün olduğunu tam olarak anlamanız uzun zaman alabilir. Bunun yanında ürünü yaparken düşünmüş olduğunuz hedef kitleniz ile gerçekteki hedef kitleniz genelde farklı olur. Feedback almak zordur. Gelir modelini satış üzerine oturtmak zordur, sizin çözdüğünüz problemi birçok başka araç ücretsiz olarak çözmektedir.
Everpix’e baktığımız zaman zor bir hedef kitle için bir ürün geliştirdiklerini görüyoruz. Ürünleri için ödeme yapan kullanıcıların olması ve dönüşüm oranlarını baktığımızda ürün/pazar uyumunu (product/market fit) yakaladıklarını görüyoruz. Ekip ve başarılı ürüne rağmen, Everpix’in A serisi yatırımlarını alamadıkları için kapanmaları, internet girişimcileri ve ürün yöneticileri için bu konuyu ciddileştiriyor.
Everpix güçlü bir teknik ekibe sahip. Ürün teknik anlamda mükemmel olarak çalışıyor. Google gibi büyük rakiplerinde, ücretsiz ve daha kolay çözümler olmasına rağmen, kullanıcıların bu ürünü tercih ettiklerini rakamlarla görüyoruz. Ücretsiz kullanıcıların %50′si her hafta tekrar geliyor. Ürün olarak böyle bir ürünü inşa etmek oldukça zor. Ürün anlamında çoğumuz yapmayı hayal ettiği bir ürün. Fakat buna rağmen bu ürünün kapanmasına sebep olan şey ne?
Evernote’un %6 olan dönüşüm oranı, Everpix için %12 olmasına rağmen yatırımcıların ilgisinin çekmemesinin önemli bir nedeni var. Ürünü büyütmek için fazla beklemeleri. Bir dönem girişimlerin önemli bir problemi olan parasallaştırmayı başarıyla aşan everpix’in en önemli sorunu nasıl büyüyeceklerini ispatlayamamış olmaları. Parasallaştırmayı büyüme ile birleştirmedeği zaman büyük resimde fazla bir anlam ifade etmiyor.
TÜRKİYE İNTERNET SEKTÖRÜ İÇİN BURADAN NELER ÖĞRENEBİLİRİZ?
Dave McClure, GOAP etkinliği için İstanbul’a geldiğinde yaptığı sunuma
bu adresten ulaşabilirsiniz. Sunumda teknoloji dünyasında neler değişti bölümü olan 7. sayfasını özellikle incelemenizi tavsiye ediyorum. Dave McClure, ürünü hazırlamak ve pazara sürmek için
daha az kaynak(?) gerekirken, online’da daha fazla müşterinin bulunduğunu söylüyor. Yatırımcıların girişimcilerden beklentisi değişiyor. Artık girişimcilerin daha az kaynakla, daha çok sonuca ulaşmasını istiyorlar.
Everpix örneğinde de gördüğümüz gibi artık girişim dünyasında yeni bir dönemde girdik. Bu yeni dönemde girişimcilerin yapması gereken ev ödevleri arttı. Yeni dönemde girişimcilerden beklenenler şu şekilde;
– Başarılı bir ürün yaratmak büyük bir artı değil. Zaten başarılı bir ürün yapıyor olmanız bekleniyor.
– Ürününüzü pazara sunmanız ve ilk müşterilerinizle tanışıyor olmanız büyük bir artı değil. Zaten ürününüzü yapmanız ve pazara sunmanız bekleniyor.
– Ürününüzü nasıl büyüteceğiniz ile ilgili sağlıklı ve güçlü bir çalışma yapmanız artık sizden bekleniyor! “Built it and they will come” dönemi uzun zaman önce bitti. Dijital pazarlama yaparak ilk kullanıcılara ulaşmak mümkün fakat bir girişimin gerçekten büyümesi için dijital pazarlama kesinlikle yeterli ve karlı değil! Ürününüzü test edilebilir ve ölçeklenebilir yollarla nasıl büyüteceğiniz üzerine çalışmalısınız. Bu yeni ödev tamamen “Growth Hacking” ile ilgili.